onsdag 19. desember 2018

Samiske guttenavn

Tradisjonelle samiske navn har gradvis forsvunnet. Nå brukes det i hovedsak samiske versjoner av norske navn, eller helt norske navn. Er det noen her inne som kan noen samiske navn ? Jeg prøver å lage en navneliste med samiske navn fordi vi vil gjerne at. Noen samiske jentenavn: Aina. Lukas ligger ikke på topp 100-listen over guttenavn i Norge i dag.


Bigga og Kvive, finske navn som . Navn fra naturen er én av mange måter å finne mer spesielle navn på,. Laila i Norge har samisk og finsk opphavhav: . Lenge har svenske samer byttet sine samiske etternavn med navn som er mer svenskklingende for å unngå diskriminering i storsamfunnet. Denne kategorien har kun følgende underkategori. Lister over samiske navn i Norge (kategorier). Han trekker fram det å kombinere deler av flere navn som en fin måte å. Spesielt i Finnmark er mange navn inspirert av både den samiske.


Leter du etter samiske guttenavn ? Da har du kommet til riktig sted! På denne siden har vi listet opp en alfabetisk liste over samiske guttenavn. Da den norske nasjonen skulle bygges og territoriet i Finnmark hevdes, ble de samiske stedsnavnene byttet ut med norske navn. Skattelistene er som å se inn i samfunnets trollspeil. Hvordan er det så med samene?


Jeg har ved flere annledninger notert meg at det refereres til deres samiske navn , som for eksempel med den store dikteren . Navn på samisk er bygd opp annerledes enn på norsk. Patronymikon kommer først, ikke sist som i tradisjonen lenger sør. Man har utgangspunkt i en forelder, . Men i det området du leter på, så var det ikke så vanlig at samiske navn ble dokumentert i de vanligste kildene. I Nord-Troms og Finnmark var . Nå er det selvfølgelig ikke nok navn til alle og de fleste av oss går derfor rundt. Det er faktisk noen finske og samiske navn som er blitt vanlige norske navn.


Denne er nok vanskelig, men jeg prøver igjen: I folketellinger og kirkebøker for de nordligste fylkene kan man finne personer beskrevet som . Aiskines (300-tallet f.Kr.) gresk taler. Kartet viser samiske stedsnavn i Norge og Sverige. Informasjonslag uten navn. Aarporte - Hattfjelldal. I Oslo topper Mohammed som guttenavn, hvis alle mulige.


Helge Guttormsen: Bruken av norrøne, kirkelige og bibelske navn i Nord-Troms. Ei sporing av samiske og kvenske valg av døpenavn i . Hadde jeg vært deg, hadde jeg ventet litt, ihvertfall om du skal ha ett samisk navn , for som du sier, så er ikke Mattis ett alternativ, og da må man . Denne reinsdyrbukken skal trolig bli avlsbukk til fremtidige reinsdyrkalver. Han trenger et staselig navn , gjerne inspirert av samisk kultur. Navnet skjemmer ingen, sies det, men når man sitter å forsker på slekter, så kan man begynne å lure.


Samiske tradisjoner og skikker INNLEDNING Kapittel 1. På bakgrunn av bøkene Skole-Petter Anna og Senter for halsbrekkende samiske leker, og Skole-Petter . Guttenavn og jentenavn plasseres om hverandre. Ante Samisk form av Andreas. Anthony Engelsk form av latinske Antonius.


Anton Tysk form av latinske Antonius. Tjenester på samisk (ny). Direktoratet for forvaltning og IKT . Har de manglet pikenavn, har de lagd et nytt ved omskriving av et guttenavn. Slektsnavn (og familienavn) viser derfor til felles navn på medlemmer i en.


Trass i dette ble samiske varianter av kirkelige og andre norske navn brukt muntlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Популярные сообщения